ADRIA-PALOTA

5631 m2

alapterület

1900-1902

építés ideje

2018

folyamatban

1509 m2

alapterület

1900-1902

építés ideje

ADRIA-PALOTA

BDPST Group Adria Palota

Komplex felújítás révén tervezzük új életre kelteni a Szabadság téren található, részben műemléki védettség alatt álló, neobarokk stílusjegyeket viselő Adria-palotát.

A volt tőzsdepalota, majd MTV székház szomszédságában található négyemeletes, historizáló épület 1900 és 1902 között épült az Adria Magyar Királyi Tengerhajózási részvénytársaság megrendelésére, Meinig Artúr tervei alapján.

Az első világháborúig a tengerhajózási vállalat székháza volt majd funkciója megváltozott, banki irodákat és banki alkalmazottak lakásait hozták létre benne. A II. világháború után műemléki értékeit figyelmen kívül hagyva, válaszfalakkal osztották meg a reprezentatív tereket, illetve feldarabolták a nagyobb lakásokat is. A kommunizmus évei alatt is jelentős átalakítások történtek az épületben, aminek további műemléki belsőépítészeti elemek – például a korábbi liftek kovácsoltvas szerkezete – látták a kárát. Az épület állapota a rendszerváltás óta is folyamatosan romlott.

Az épület jelentős részének megvásárlásával és a tervbe vett felújítással az a célunk, hogy az egyedi iparművészeti értékek megőrzése és a városszerkezetben is különleges szerepet betöltő beépítés építészeti gazdagságának restaurálása mellett a modern kor követelményeinek megfelelő irodákat, üzlethelységeket és lakásokat alakítsunk ki. A projekt jelenleg tervezési szakaszban van.

BDPST Group

5631 m2

alapterület

BDPST Group

Forgatások

népszerű helyszíne

Műemlék

részben műemléki védettség alatt álló épület

BDPST Group

1900-1902

építés ideje

KAPCSOLÓDÓ TARTALMAK

BDPST Group