Gellért Szálló


Teljesen megújult belsővel és új, minőségi szolgáltatásokkal fog visszatérni a magyar szálláshelypiacra Magyarország legismertebb szállodája, a Gellért Szálló. A több mint 100 éve megnyitott, de immár egy éve zárva tartó hotel védett épületét műemléki értékeinek megóvásával és egyedülálló adottságaira alapozva fejleszti egy korszerű, ötcsillagos hotellé a BDPST Zrt.

Építés ideje: 1911-1918

145 Szoba

Felújítás folyamatban

Teljesen megújult belsővel és új, minőségi szolgáltatásokkal fog visszatérni a magyar szálláshelypiacra Magyarország legismertebb szállodája, a Gellért Szálló. A több mint 100 éve megnyitott, de immár egy éve zárva tartó hotel védett épületét műemléki értékeinek megóvásával és egyedülálló adottságaira alapozva fejleszti egy korszerű, ötcsillagos hotellé a BDPST Zrt.. A 2022 december 9-én aláírt tulajdonrész-vásárlási megállapodás értelmében a tranzakciós folyamat zárását követően a szálloda a BDPST Group érdekeltségébe fog kerülni, ezzel a csoport szállodaportfóliója egy újabb unikális, felső kategóriás hotellel bővül.

A szecessziós elemekkel gazdagított, historizáló jellegű stílusban megépített Szent Gellért Szálló és Gyógyfürdő építése 1911-ben kezdődött el, majd 1918 szeptemberében nyitotta meg kapuit és vált a két világháború közötti időszak ikonikus helyévé. Ezekben az években folyamatosan bővült a szállodai szobák száma és a fürdő szolgáltatási köre is. Az épületet Hegedűs Ármin, Sebestyén Artúr és Sterk Izidor tervezte, míg a ’20-as, ’30-as évekbeli „aranykor” időszakának gasztronómiai nívóját Gundel Károly üzemeltető garantálta. A II. világháború nagymértékű sebeket ejtett a szálloda épületén, jelentős része kiégett, felújítását és újranyitását követően a szálloda továbbra is a magyar idegenforgalom élvonalát képviselte. A szálló nem csak a magyar, de a nemzetközi elit körében is népszerű volt. Különlegessége, hogy az Aeroexpress repülői közvetlenül a szálloda előtt, a Dunán szálltak le, így a vendégek akár egy ebédre is meg tudták látogatni, ha kedvük tartotta. A Gellért volt Magyarország első Grand Hotelje, ami ellentétben társaival – melyek a nemesi réteg megszűnésével, egy palota átalakításával nyerték el ezt a címet –, kifejezetten vendégek fogadása céljából épült.

A műemléki védettséget élvező, 2021 vége óta zárva tartó épület teljes körű rekonstrukcióra szorul, ugyanis az utolsó nagyobb felújítást 50 évvel ezelőtt végezték el a létesítményben. A Gellért Szálló komplex felújítása várhatóan 2023-ban veszi kezdetét, fejlesztője a BDPST Ingatlanfejlesztő Kft.

A Gellért Hotelben a tervek szerint 145 vendégszobát és lakosztályt alakítanak ki, a rekonstrukció keretében a kultikus hotel belső terei is felújításra kerülnek. A háborús sérülések, majd az azt követő újjáépítések során az eredeti belső terek gyakorlatilag megsemmisültek: a beruházó-fejlesztő szándékai szerint a négy legikonikusabb belső teret – a Lobby, a Duna terem, a Zeneterem és a Goblein Hall – eredeti pompájának megfelelően rekonstruálja, a fennmaradt fotók és tervek alapján. Az épületet tervező ARCHIKON célja a teljes felújítás mellett az, hogy olyan új funkciókat integráljanak, amelyek hozzájárulnak az elérhető szolgáltatások körének szélesítéséhez és minőségi javításához, visszahozva az épület „aranykorát”, annak pompáját és minőségét, kiegészítve XXI.-századi innovációkkal, környezet-, és energiatudatos elemekkel. A BDPST Group szakértői csapatának célja, hogy a tervezőkkel közösen végzett kreatív munka eredményeként feltárja a projekthelyszínekben rejlő további lehetőségeket, összhangot teremtsen az épített és természetes környezet és a tervezett funkciók között, ennek eredményeképpen pedig fenntartható, értékmegőrző és maradandó építészeti és városarculati alkotást hozzon létre.

Budapest, Kelenhegyi út 4, 1118