A Mandarin Oriental üzemeltetésében nyílik meg újra a felújítását követően a Gellért Hotel


@BDPST

A nemzetközi hírű, felsőkategóriás hoteleket üzemeltető Mandarin Oriental Group működteti majd Budapest emblematikus szállodáját, a Gellért Hotelt, amely várhatóan 2027-től nyitja meg újra kapuit egy teljes körű, értékteremtő felújítást követően.  A BDPST Group beruházásában megvalósuló fejlesztés által ismét a fővárosi turisztikai paletta kiemelkedő, unikális elemévé válhat a szálloda, hűen a történelmi örökségéhez.

BDPST Group tulajdonában álló Gellért Hotel 2024-től teljes körű, műemlékvédelmi előírások mentén zajló komplex felújításon megy keresztül és várhatóan 2027-ben nyitja meg újra kapuit, mint a Mandarin Oriental első Magyarországon üzemeltetett hotelje. A CNBC által a Legjobb luxury hotel brandnek választott szállodalánccal történt megállapodás hatalmas mérföldkő, hiszen az ikonikus szálloda újranyitása egy nemzetközileg elismert, patinás szakmai múlttal bíró cégcsoporttal közösen valósulhat meg, ami által Budapest még vonzóbbá válhat a luxus és a kultúra iránt érdeklődő látogatók számára.

A Gellért Hotelben az előzetes tervek szerint 143 vendégszobát és 38 lakosztályt alakítanak ki, amelyek időtlen és elegáns kialakításáért az Alexander Waterworth Interiors Ltd londoni belsőépítészeti stúdió felel. A háborús sérülések, majd az azt követő újjáépítések során az épület eredeti belső terei gyakorlatilag megsemmisültek: a beruházó-fejlesztő szándékai szerint a négy legikonikusabb belső teret – a Lobby, a Duna terem, a Zeneterem és a Gobelin terem – eredeti pompájának megfelelően rekonstruálja, a fennmaradt fotók és tervek alapján. A beruházás célja az épület teljes felújítása mellett az, hogy olyan új funkciókat integráljanak, amelyek hozzájárulnak az elérhető szolgáltatások körének szélesítéséhez és minőségi javításához, visszahozva az épület „aranykorát”, kiegészítve XXI. századi innovációkkal, környezet-, és energiatudatos elemekkel. A BDPST cégcsoport kiemelt szempontként kezelte továbbá, hogy a budapestiek is ismét büszkén magukénak érezhessék az épületet, amely éttermeivel, ahogyan régen is, elsősorban a helyiek igényeit szeretné kielégíteni.

„A Gellért Hotel talán Budapest legikonikusabb épülete, amely közel áll a legtöbb magyar ember szívéhez. Így amellett, hogy izgalmas ingatlanfejlesztési projektként tekintünk rá, hatalmas felelősséggel is tartozunk mind az épület és annak múltja, mind a budapesti lakosság felé. Ezért is kiemelten fontos volt számunkra, hogy egy ilyen cégcsoportra bízhatjuk ennek a nagy múltú épületnek az üzemeltetését.  A Mandarin Oriental, egy több mint 60 éves tapasztalattal rendelkező luxus hotel márka, mely nagy odafigyeléssel ötvözi ezeket a tapasztalatokat az adott ország kultúrájával, emeli ki az egyedi designt, tiszteletben tartva a Gellért Hotel hagyatékát és magyar gyökereit” – mondta Tiborcz István, a BDPST Group tulajdonosa és elnöke. „A cégcsoport számára mindig kiemelten fontos volt az értékmentés és teremtés, így célunk, hogy visszaadhassuk a Gellért Hotel egykori fényét, továbbadva ezt a jövő generációi számára” – tette hozzá.

A Gellért Hotel és a Mandarin Oriental közötti partnerség történelmi és kulturális szempontból is jelentős: a Gellért Hotel hozzájárul Budapest turisztikai vonzerejéhez, míg a Mandarin Oriental elismert globális márkaként hozza magával a kivételes eleganciát és nagy múltú tapasztalatát. Az együttműködés egyben lehetőséget teremt a projekten dolgozó magyar szakemberek számára arra, hogy magukba szívják a lánc unikális know-how-ját, és felhasználják azt a magyar turisztikai szektor fejlesztése érdekében. A két cégcsoport együttműködése így új fejezetet nyithat a magyar idegenforgalomban.

Mindkét márkát szorosan kötik azok az értékek, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy a Gellért Hotel továbbra is Budapest egyik meghatározó jelképe legyen, amelyet nemcsak a régióban, de Európában is ismernek. A Mandarin Oriental a világ egyik legelismertebb menedzsmentcsoportja, amely ugyanakkor korlátozott számú, körülbelül 38 szállodát üzemeltet, ezzel is növelve a hotelek unikális és tradicionális értékét.

„Ugyanazt az aprólékos megközelítést alkalmazzuk a Gellért Hotel esetében is, mint más, általunk üzemeltetett történelmi ingatlannál a világ bármely pontján: tiszteletteljesen építünk a helyi kulturális örökségre, miközben integráljuk a hotelbe a legmagasabb kortárs komfortot és fenntarthatósági normákat. Nagyon izgatottak vagyunk, hogy megnyitjuk első szállodánkat a magyar fővárosban és részesei lehetünk annak, ahogyan ez az igazi európai hírű, legendás intézmény újjászületik, lehetővé téve a jövő nemzedékei számára, hogy saját történetüket és élményeiket megalkothassák e híres falak között. A Gellért Hotel, valamint a prágai és a közelmúltban bejelentett bécsi projektünk egy összetéveszthetetlen hármast alkotnak majd közép-európai rajongóink számára” – fogalmazott Laurent Kleitman, a Mandarin Oriental Group vezérigazgatója.

A hotel számos adottsága nemcsak Magyarországon, de Európában is páratlan. A szecessziós miliő, a saját gyógyforrás és a „Gellért Hotelben semmi sem lehetetlen” hozzáállás mellett a hotel a jövőben is az egyik legnagyobb hangsúlyt a gasztronómiára fekteti majd. Ezzel tisztelegve Gundel Károly hagyatékához, aki 1927 és 1947 között vezette a hotel éttermét, amely ekkor vált a gasztronómia budapesti fellegvárává és aminek köszönhetően a Gellértet utána bő húsz évig az európai élvonalban emlegették.

A jövőben a sokrétű wellness szolgáltatások mellett a Gellért Hotel egyedi fedett medencével is rendelkezik majd a tetőtérben, kihúzható üvegtető alatt, termálvizű medencével, hideg merülő medencével és kültéri pihenőhellyel. Ezenfelül egy rooftop bár is csatlakozik hozzá panorámás kilátással a város pesti oldalára és a Dunára.

***

A BDPST Groupról

A 2015-ben alapított BDPST Group dinamikusan növekvő tőkebefektető társaság. Stratégiai célja, hogy egy erős gazdasági vízió mentén, szektorokon átívelően, egy a nemzetközi versenyben is helytállni képes, kimagasló piaci teljesítményű cégcsoporttá váljék. A cégcsoport számos befektetést menedzsel a turisztikai ingatlanpiacon, a pénzügyi szektorban és logisztikai területen. A cégcsoport számára kimagaslóan fontos a gazdasági, a társadalmi, valamint a környezeti fenntarthatóság elve és gyakorlata, ezért olyan befektetéseket keres, amelyek ezeknek a kritériumoknak egyaránt eleget tesznek.

 A Mandarin Orientalról 

A Mandarin Oriental Hotel Group díjnyertes szállodák, üdülőhelyek és rezidenciák tulajdonosa és üzemeltetője. Több mint 50 éve a Mandarin Oriental vezető szerepet tölt be a luxus szállodaiparban. Hosszú történetük 1963-ra nyúlik vissza, ekkor nyitották meg zászlóshajójukat, a Mandarin nevű hotelt Hongkongban. Ezt követően kezdeti ázsiai gyökereiből egy globális márkává nőtte ki magát, a Group jelenleg 38 szállodát és 10 rezidenciát üzemeltet 25 országban, tükrözve a Mandarin Oriental keleti örökségét, a helyi kultúrát és egyedi dizájnt. A CNBC amerikai hírtelevíziós csatorna, mely elsősorban gazdasági és pénzügyi hírekkel, valamint tőzsdei és piaci eseményekkel foglalkozik, első helyen rangsorolt a Legjobb luxury hotel brandek listáján.

A Gellért Hotelről

A Gellért Szálloda és Fürdő hosszú története magában foglalja a forrásvíz kórházát, a Johannita lovagrend által alapított Szüzek Fürdőjét, melynek helyére épült a 20. század elején a Gellért Szálló és Fürdő, a kor egyik legmodernebb szállodakomplexumként. 1901-ben a Főváros megvásárolta a területet, és az építészek – Sebestyén Artúr, Hegedűs Ármin és Sterk Izidor – által tervezett luxushotel a szecesszió pompájában tündökölt mikor 1918-ban 176 szobával megnyitotta kapuit.

A Gellért Szálló az ország első magyar Grand Hotelje. Az épület számos újítást és világhírű megoldást vezetett be: először lehetett a vendégek saját országának valutájával fizetni, ennél a szállodánál alkalmaztak először reptéri transzfer kocsit, a vendégek szobáiban itt jelent meg először a minibár és a svájci tányérszervízt is elsőként alkalmazta a Gellért Szálloda étterme.

A Gellért-hegy és a Gellért Szálló életének fénykora a 1930-as években volt. Ekkor vált a Gellért és a hozzá tartozó fürdő Budapest társasági életének központjává, vonzva magához a világ számos kiválóságát. Az írók, filmesek, színészek, arisztokraták és külföldi vendégek egyaránt megtalálták helyüket ebben a grandiózus szállodában. A Gellért Szálló és Fürdő az egyedülálló eleganciával, kifinomultsággal és a szecesszió életérzésével került bele globálisan a köztudata, ahol a világ minden tájáról érkező vendégek részt vehettek a gazdag kulturális életben. A Gellért-hegy és a Gellért Szálló továbbra is Budapest ikonikus helyszíne, mely a múlt szépségét és eleganciáját idézi fel a látogatók számára. Visszatérő vendég volt a kapurtalai Maharadzsa, Jimmy Walker New York polgármestere, aki Gilbert Miller amerikai producer társaságával csak azért repült Bécsből Budapestre, hogy a Gellért Szálló éttermében ebédelhessen. De vendége volt még Reza Pahlavi iráni sah, a nepáli király, a dalai láma, Richard Nixon, Jane Fonda, Turay Ida, Páger Antal, Habsburg Otto és Yehudi Menuhin.

Forrás: ARCHIKON ARCHITECTS