ECMO-programot indított a Gyermekgyógyászati Klinika


@BDPST

Várhatóan évi 10-15, súlyos állapotú újszülött és gyermek életét mentheti meg a Semmelweis Egyetem I.Sz. Gyermekgyógyászati Klinika által elindított újszülött- és csecsemő ECMO program, amely a klinika által novemberben üzembe helyezett életmentő ECMO-műtüdő készüléknek köszönhetően valósulhat meg. A készülék beszerzését a klinika a BDPST Group ingatlanfejlesztő társaság 34 millió forintos adományából finanszírozta.

Az Extrakorporeális Membrán Oxigenizáció (ECMO-műtüdő) készülék segítségével intenzív osztályos ellátást igénylő súlyos tüdőbetegségben vagy szívbetegségben szenvedő újszülöttek, csecsemők, gyermekek szervpótló kezelését tudják elvégezni a gyerekklinikán. A berendezés segíthet jelentősen csökkenteni a tartós szövődmények kialakulását is a kis betegeknél.

Az ECMO-műtüdő segítségével az életmentő kezelés a korábbinál jóval szélesebb körben, így a csecsemők és újszülöttek számára is elérhető lesz” – mondta Dr. Szabó Attila, a gyermekklinika igazgatója, klinikai rektorhelyettes. Hozzátette: a Semmelweis Egyetem I. sz. Gyermekklinika Újszülött – Csecsemő és Gyermek Intenzív Központja (SE NIC- ITO) egy csoportot állított fel annak érdekében, hogy elindulhasson a magyarországi újszülött- és csecsemő ECMO program a Semmelweis Egyetem keretein belül.

Célzott programokkal csökkenthető a csecsemőhalandóság

Magyarországon a csecsemőhalandóság örvendetesen csökkent az elmúlt években, értéke 3,6 ezrelék. További csökkenés olyan célzott programoktól várható, amelyek ritkábban előforduló, magas halálozási kockázattal járó, de modern kezeléssel teljes gyógyulás reményével kezelhető betegeknek kínálnak korszerű terápiát. Ilyen például a költséges, legmodernebb orvostechnikai eszközöket, valamint különleges jártasságot igénylő ECMO-kezelés.

A Fresenius által forgalmazott Xenios ECMO-műtüdő készülék az újszülöttkori betegségeket tekintve rekeszsérv, magzatszurok aspirációs szindróma, valamint a tüdőparenchymát érintő fertőzések hatékonyabb kezelését teszi lehetővé. A későbbi életkorban pedig tüdőgyulladás, heveny légzési distress szindróma, illetve egyéb okból kialakuló kifejezett, hagyományos terápiára nem reagáló, oxigenizációs ellátási zavar esetén lehet életmentő a berendezés.

Az ECMO-műtüdő jobb helyre nem is kerülhetett volna, hiszen az I.Sz. Gyermekgyógyászati Klinika Intenzív osztályán évente körülbelül 250, a koraszülött osztályon körülbelül 800 gyermek ellátása történik. Mindkét részleg a legmagasabb progresszivitási szinttel rendelkezik, több szakterületen pedig országos központként működik.

A BDPST Group mostani adománya nem előzmény nélküli, több évre nyúlik vissza az ingatlanfejlesztő társaság és tulajdonosi körének az együttműködése a Bókay Gyermekklinikáért Közhasznú Alapítvánnyal.