Ötcsillagos szállodaként születik újjá Budapest értékes műemléki tömbje: bemutatkozik a Hotel Dorothea


@BDPST

Új funkciót kap a pesti belváros három értékes műemléképülete: TSPC generáltervezésében és BDPST Group és a CRETUM komplex, műemlékvédelmi értékek szerint megvalósuló rekonstrukciójának köszönhetően a három épületből álló egységben ötcsillagos szálloda, panorámás apartmanok és exkluzív lakások, éttermek, üzlethelyiségek, valamint tetőterasz és sky étterem kap majd helyet. Az épülettömbben továbbá egy impozáns, növényekkel díszített, átriumos kávézó várja majd az érdeklődőket.

A fejlesztés során Budapest belvárosának három műemléképülete egységes építészeti és belsőépítészeti tervek alapján újul meg. Az épületek homlokzatai teljes egészében megmenekülnek, az épületbelsőkben a védelem alatt álló tereket és építészeti elemeket értékmegőrző szemlélettel integrálja a tervezőcsapat.

A fejlesztés során kiemelt figyelmet kapnak a műemléki értékek: minden műemléki védettségű épületrészt és berendezést megőriznek és visszaépítenek, amelynek köszönhetően a beruházás jelentősen hozzájárul majd Budapest építészeti örökségéhez. A Wekerle utcai korábbi bankszékház itáliai reneszánsz hangulatot idéző homlokzatának felújítása során például a leromlott állapotú részeket és díszítőelemeket korhű módon restaurálták, majd az épülettömb homlokzatfelújítása rövidesen az Apáczai Csere János utcai oldallal folytatódik.

A fejlesztés célja egy letisztult, visszafogott eleganciát képviselő, mégis a modern igényeket kiszolgáló épületegyüttes kialakítása, amely egyedi élményt nyújtva őrzi meg az épület korszakokon átívelő hangulatát. A rekonstrukciós munkák végeztével a kétszáz szobás, elegáns Hotel Dorothea várja majd az utazó közönséget, az épületegyüttes dunai oldalán pedig egyedi, panorámás lakások kapnak helyet. A Mahart-ház tetőszintjén exkluzív éttermet alakítanak majd ki a Vigadó tér, a Citadella és a Duna felé tájolva. A fogyasztótér a terasz és a belső udvar irányában is üveghomlokzattal rendelkezik, ezzel nyitott és szabad érzést kölcsönözve a vendégek számára.

Az épületegyüttes belső, több mint 1000 négyzetméteres, növényekkel sűrűn beültetett udvarán a hotel étterme kapott helyet. A belső udvar lefedésére acél tartókra helyezett üvegtető készül, amely elektromos fűtéssel rendelkezik majd. A lenyűgöző térben az épített környezet és a természet nyújt majd harmonikus, egyedi térélményt. Az épületegyüttes belső udvarát acélszerkezetű üvegtető fedi majd be: a 37 méteres rácsos acél tartószerkezet több, 14 négyzetméteres, egyenként 14 tonnás, egybefüggő üvegtáblát tart majd meg.