Megtisztult az Adria-palota homlokzata, kezdődhet a komplex felújítás


@BDPST

Szeptember közepétől eltűnik az állványzat a BDPST Group tulajdonában álló Szabadság téri Adria-palota elől, és végre mindhárom homlokzaton láthatóvá válik az elmúlt hónapok tisztítási munkájának eredménye. A közel 120 éves homlokzat a még javításra váró sérülésekkel, a múltbeli szakszerűtlen beavatkozásokkal és az időjárás okozta károkkal együtt is méltóképpen őrzi ma is egykori grandiózus eleganciáját.

A hajózásra utaló homlokzati motívumok, a főhomlokzat oszlopsora fölött pihenő, a földrészeket jelképező allegorikus szobrok és az íves timpanonban elhelyezett királyi hajótársaság koronás emblémája még restaurálásra várnak ugyan, de már előrevetítik, hogy a teljes felújítás után az épület a Szabadság tér igazi ékességévé fog válni. A homlokzati előkészítő és tisztítási munkák kivitelezése alatt a fejlesztő BDPST Group megszerezte az építési hatóságtól az építési engedélyt, így az épület komplex, műemléki felújítása hamarosan elkezdődhet.

Hollywoodi produkciók is forogtak az épületben

Az impozáns Adria-palota kedvelt helyszíne volt a Magyarországon forgatott hollywoodi filmeknek. Többek között a Kém, a Die Hard 5, a Maigret felügyelő, illetve a Vörös Veréb című filmek egyes jeleneteit is az épület falai között forgatták, aminek köszönhetően a palotában Jennifer Lawrence, Keira Knightley, Charlize Theron és Jude Law is megfordult már.