Egyedülálló műemlékegyüttes születik újjá a belváros szívében a BDPST Groupnak és Cretumnak köszönhetően


@BDPST

Fontos mérföldkőhöz érkezett a főváros V. kerületében, a Vörösmarty tér és a Vigadó közvetlen szomszédságában épülő Hotel Dorothea – a szállodának, társasháznak és több étteremnek otthont adó épületkomplexum felújítása elérte az építkezés következő szakaszát. Az épülettömb a BDPST Group és Cretum beruházásában a Market Építő Zrt. által újul meg a meglévő épületek védett részeinek megőrzésével. Az építészeti designt és a belsőépítészetet az olasz sztárépítész csapat, a Lissoni & Partners jegyzi. A hazai generáltervező, a TSPC Kft. munkáját is koordinálva, a kivitelezést a szigorú Marriott Autograph Standard szerint végzi.

 

A projekt keretében egy új, ötcsillagos hotel épül, összesen 216 szobával és a hozzá tartozó közösségi terekkel és kiszolgáló funkciókkal. A komplexumban helyet kap továbbá egy 28 lakásos exkluzív társasház, két étterem, két üzlet és egy új kaszinó is. A beruházás végén összesen mintegy 26 ezer négyzetméternyi hasznos alapterületet adnak majd át. A fejlesztés az ütemtervnek megfelelően halad, jövő év első negyedévében az acél tetőszerkezetek telepítésével a komplexum eléri a szerkezetkész állapotot, 2023 elején pedig sor kerülhet a megnyitásra is.

Különböző korszak építészeti stílusai keverednek

A fejlesztés számos kihívást tartogat, hiszen három különböző korszak épületeit kapcsolja össze az építkezés egy összefüggő épülettömbbé. Az Apáczai Csere János utca és a Vigadó utca által határolt részen helyezkedik el az úgynevezett Mahart-ház, a Vörösmarty tér felől a Futura vagy úgynevezett Münnich-ház, a Wekerle utca felől pedig az egykori Bank székház, vagyis a Weber-ház.

A három épület az 1900-as évek elejétől kezdődően készült, 10-20 éves időteli eltolódásban. Ebből eredően a szerkezeti kialakításuk is különbözik egymástól, így eltérő módszerek használata szükséges a felújítás során. Az épületek utcafronti homlokzatait az eredeti állapotuknak megfelelően állítják helyre, a belső udvaron pedig egy 35 méter fesztávú, üveggel fedett, belső átriumot alakítanak ki.

A helyszínen 2019 júliusában kezdődtek meg a munkálatok, elsőként az összes tetőszerkezet korszerűsítésére, valamint a középfőfalakon belül minden épületrész megújítására került sor. A megmaradó épületrészeket, valamint az önmagukban álló homlokzatokat az utcán és az épületeken belül elhelyezett, nagyjából mintegy 100 tonnányi, ideiglenes acélszerkezettel stabilizálták. Az első szakasz munkálataival párhuzamosan megtörtént a meglévő alaptestek megerősítése is.

A belső udvar a kívülről sokarcú épületegyüttes építészeti egységesítését teszi majd lehetővé. Emellett a hullámzó, strukturált lamellás homlokzat, a növényekben gazdag belső kert és az üvegfallal transzparenssé tett öntöttvas szerkezetű műemléki lépcső egyedi atmoszférát biztosít majd. A védett belső tereket és homlokzatokat a munkálatok során megőrzik és felújítják, a többi épületrész pedig teljesen újjáépül. Az épület külső homlokzata és belső lépcsőházai védettséget élveznek, ezért az építők folyamatosan konzultálnak a hatósággal a restaurálási feladatokat illetően.