Az Adria-palota titkai V. - Az Adria-palota káprázatos belsőépítészeti elemei


@BDPST

A neobarokk stílusjegyeket képviselő Adria-palota színes története és díszes külcsíne mellé ugyancsak figyelemreméltó belsőépítészeti elemek és pompás motívumok párosulnak. A négyemeletes épület megannyi mesébe illő részletet rejt magában hatalmas, kovácsoltvas ajtói mögött. A fali díszítő elemek és festmények, tükrök vagy textiltapéták gyönyörűen tükrözik a kor építészeti stílusjegyeit, amelyben az épület született.

Az Adria-palota kettő közterületre nyíló kapualjjal rendelkezik: az egyik kapu a Szabadság térre nyílik, míg a másik a Zoltán utcára. A tér felőli bejárat egy díszlépcsőházba visz, amely az Adria Rt. irodáihoz és direktori lakásaihoz vezetett. A Zoltán utcai kapuból pedig az épület belső udvarára léphetünk be, amely a palota polgári lakrészeit köti össze egy másik lépcsőházzal. Az impozáns Szabadság téri kapun belépve hasonlóan bámulatos előcsarnok fogadja az embert márvány borítású falakkal, jón oszlopokkal és lépcsőfokokkal.

Elindulva az első emelet irányába a lépcsőház egy másik jelentős eleme a fenséges stukkókkal díszített freskó, amelyen sajnos látható nyomot hagyott az idő vasfoga. A falfestmény Adria istennőt ábrázolja az örömteli tritonok társágában, ahogyan éppen kiemelkedik a habok közül. Készítője, Tardos Krenner Viktor, akinek a munkáját a Vígszínház mennyezetén is megcsodálhatjuk, továbbá szintén ő készítette még a prágai új színház mennyezetképét (a mai Hudební divadlo Karlín), a pannonhalmi millenniumi emlék kupolafreskóját és az Országház ebédlőjében található több képét is.

A palota első emeleti helyiségeiben további páratlan, az akkori érának jellegzetes díszítő elemeit fedezhetjük fel. Ezen a szinten laktak a vállalat jelentős személyei, így ebből adódóan az akkoriban átlagosnál nagyobb méretű belső terek és káprázatos belsőépítészeti dekorációk veszik körbe az embert. A tükrökkel és kazettás faburkolatokkal díszített, főúri fényűzést idéző, kandallós előteremből közvetlenül elérhető a Szabadság téri homlokzat felőli Empire-terem.

A grandiózus szoba fő díszítőeleme a fehér és arany színű pilaszterekkel és tükrökkel tagolt faburkolat. Szintén ezen az emeleten található a Márvány-szoba nevet viselő helyiség, amely nevéből adódóan impozáns stukkómárványozott oldalfalakkal rendelkezik. A hatalmas méretű kandallóval és az üvegfalú, félkörívben kiugró télikerttel rendelkező terem lehetett egykoron a díszterem, de bálteremként is használhatták régen. A gyönyörű faragott ajtók és kandallók mellett világszinten egyedi textiltapétákat is felfedezhetünk, amelyek nonfiguratív motívumokat ábrázolnak.

Az épületben található különleges tükrök jellegzetessége, hogy egyedi készítésűek, a korszakra jellemző szecessziós, vagy historizáló remekművek. Az Adria-palota félemeletén egy szecessziós fali tükör, az Empire-teremben egy faburkolatba épített, a körszalonokban pedig hajlított tükrök találhatóak.