Az Adria-palota titkai II.


@BDPST

Bankrablás az Adria-palotában

A 20. század kezdetén az Adria Magyar Királyi Tengerhajózási Részvénytársaság részére épült, neobarokk stílusú ingatlan számos érdekes és izgalmas történetet rejt magában a múlt századból. A megannyi filmforgatás helyszínéül szolgáló, Meining Artúr által megálmodott épület egyik kevésbé ismert ténye, hogy több rablótámadás is történt az akkoriban ott található bank fiókjában. Sokan hihetnék, hogy ilyen rablások csak a poros Vadnyugaton történtek, pedig a 20. század első felében két bankrablás is történt az Adria-palotában.

A palota 1905-től a Pesti Magyar Kereskedelmi Bank bankfiókjának adott otthont az épület Vécsey utcára néző sarkán. A világot megrengető 1929-es pénzügyi válság a magyar gazdaságot sem hagyta érintetlenül, a 1930-as évek során beköszöntő recesszió eredményeként a bankfiókban kétszer történt fegyveres rablás – mindkét alkalommal nagy port kavarva a közvéleményben.

Több ezer pengő – 1931. október

Az első eset két évvel a ’29-es világválság után, 1931 októberében történt, amikor két fiatal férfi revolverekkel felfegyverezve, fekete maszkban behatolt az épületbe. A több ezer pengőt követelő és eltulajdonító, halálos civil áldozatokkal nem járó akciót végül a házban lakók és egy rendőr segítségével sikerült megoldani. Ezt követően a mindössze 21 és 19 éves elkövetőket rögtönítélő bíróság elé állították, majd az idősebbik tagot kötél általi halálra ítélték, míg a fiatalabbik elkövetőre az akkori büntetőtörvény értelmében 15 év börtönbüntetést szabtak.

Forrás: Az Est, 1935. január (26. évfolyam, 1-26. szám) 1935-01-01 / 1. szám/Arcanum.hu

Lövöldözés és káosz – 1934. szilveszter

A második bankrablásra három évvel később, 1934 szilveszter éjszakáján került sor, amely esetben sajnos civilek is életüket vesztették. A banditák ezúttal hárman voltak, akik közül ketten a rablást hajtották végre, a harmadik férfi pedig a sofőr szerepét töltötte be és az épület előtt várakozott egy autóban. A bankfiókban viszonylag hamar kitört a káosz, amikor az egyik férfi figyelmeztető lövésekkel a pénztárost akarta megfélemlíteni, majd a társa is sorozatban kezdte el leadni a lövéseket.

Forrás: Prágai Magyar Hírlap, 14. évfolyam, 1-26 / 3553-3578. szám) 1935-01-04 / 3. (3555.) szám/Arcanum.hu/Fórum Kisebbségkutató Intézet

A rablás során kitört lövöldözés közben életét vesztette a bank több alkalmazottja és egy civil állampolgár is, majd a rablók ezt követően az intézmény előtt a járműben várakozó harmadik társuk segítségével elmenekültek. A három bűnöst rövid időn belül elfogták, akik később több, korábban elkövetett bűncselekményért is vállalták a felelősséget. Végezetül, két évvel az események láncolata után, 1936-ban az elkövetőket kivégezték.

Bank helyett utazási iroda

A Pesti Magyar Kereskedelmi Bank a történtek után bezáratta a palotában lévő bankfiókját, amelyet végül a Nádor utca 28-as szám alatt található épületben nyitottak ki újra. Helyére, a második világháború után az Express Utazási Iroda költözött és üzemelt az 1990-es évek végéig elődéhez képest sokkal nyugodtabb körülmények között.