Tovább kívánja növelni Waberer’s-tulajdonrészét a BDPST Group Szektorokon átívelő holdingot épít a magyar tőkebefektető társaság


@BDPST

Megállapodást kötött a BDPST Group 95 százalékos tulajdonában álló Merkport Zrt. a Waberer’s International Nyrt. 22,88 százalékos részvénycsomagjának a megvásárlásáról, aminek eredményeképpen a vevő részesedése 49,64 százalékra nő a logisztikai vállalatban. A BDPST Group hosszú távon elkötelezett tőkebefektetőként lépett a logisztikai szektorba 2022 júliusában és vásárolt – több lépésben – részesedést a Magyarország piacvezető szállítmányozó vállalataként ismert Waberer’s International Nyrt.-ben. Az újabb részvényvásárlással a tőkebefektető holding célja, hogy a Waberer’s tovább fejleszthesse a legkorszerűbb logisztikai technológiákra építő üzleti modelljét, tovább növelve piaci részesedését a magyarországi és a nemzetközi logisztikai piacon egyaránt.

Tovább kívánja erősíteni befektetési portfolióját a logisztikai piacon a BDPST Group, amelynek leányvállalataként a Merkport Zrt. adásvételi szerződést írt alá a Wáberer György tulajdonába tartozó HIGH YIELD Vagyonkezelő Zrt.-vel, a Waberer’s International Nyrt.-ben fennálló teljes, 22,88 százalékos részvénycsomagjuk megvásárlásáról. Az aláírt részvény-adásvételi szerződés értelmében a vevő tulajdonrésze 49,64 százalékra emelkedik Európa egyik vezető nemzetközi komplett kamionrakomány- (FTL-) szállítmányozójaként ismert Waberer’s International Nyrt.-ben. A most aláírt megállapodás megvalósulása hatósági engedélyekhez kötött, így a tranzakció csak a Magyar Nemzeti Bank és a Gazdasági Versenyhivatal jóváhagyását követően zárulhat.

A Waberer’s Csoport több mint 75 éves tapasztalattal rendelkezik az európai logisztikai és szállítmányozási piacon, és kiváló pozícióban van ahhoz, hogy az üzleti szemléletváltás élére álljon Európában. A logisztikai társaság 2019 végén jelentett be stratégia- és struktúraváltást, előtérbe helyezve a komplex, magas hozzáadott értékű szolgáltatásokat. Logisztikai és szállítmányozási tevékenysége mellett pedig a csoport tagja a hazai biztosítási piac meghatározó szereplőjeként a Wáberer Hungária Biztosító is.

A BDPST Group régóta kereste a belépési lehetőséget a logisztikai piacra, hiszen a technológiai fejlődés, az élesedő nemzetközi verseny, valamint a környezetbarát megoldások keresése alapvető változásokat indított el a szektorban, ami jelentős növekedési potenciállal kecsegteti a hatékony és innovatív vállalatokat.

„Piaci részesedése, gépjárműállománya és szakembergárdája egyaránt kiváló alapokat kínál a Waberer’s Csoportnak ahhoz, hogy a logisztikai szektorban az elkövetkező évtizedet meghatározó változások élére álljon Európában. Az elmúlt időszak eredményei pedig meggyőztek minket arról, hogy érdemes további befektetést eszközölnünk a társaságban, amely optimális adottságokkal rendelkezik ahhoz, hogy üzleti és környezeti fenntarthatósági feltételeket egyidejűleg teljesítve növelje tovább piaci részesedését” – emelte ki Tiborcz István, a BDPST Group tulajdonosa.

A BDPST Group számára kiemelten fontos a gazdasági, a társadalmi, illetve a környezeti fenntarthatóság elve és gyakorlata. A Waberer’s International Nyrt. ezen feltételeknek is megfelel, hiszen a vállalat dedikált zöld divízióval rendelkezik, amelynek fókusza a teljes szolgáltatási portfólió zöldítése, a karbonsemlegességi törekvések koordinációja. A BDPST Group kiemelt célja, hogy támogassa a vállalat innovatív, digitális és fenntarthatósági kezdeményezéseit.

Az újabb tulajdonosi tranzakció a Waberer’s International Nyrt. operatív tevékenységét nem érinti, a logisztikai társaság irányításáért, valamint stratégiai célkitűzéseinek megvalósításáért a továbbiakban is a szakmai menedzsment felel, Barna Zsolt vezérigazgatóval az élén.

„A tavalyi évben fontos lépéseket tettünk a stratégiai céljaink irányában annak érdekében, hogy a BDPST Group egy szektorokon átívelően kimagasló piaci teljesítményű tőkebefektető holdinggá váljék. Az eddigi eredményeinkre támaszkodva pedig továbbra is aktívan keressük a befektetési lehetőségeket.” – emelte ki Tiborcz István, a BDPST Group tulajdonosa.

A cégcsoport célja a további diverzifikációval, hogy mindazon magyarországi iparágakban és szolgáltatói szektorokban meghatározó szereplővé váljon, amelyek hozzájárulnak a magyar gazdaság megújulásához és erősödő értékteremtéséhez. A BDPST Group eredményeit az is mutatja, hogy a társaság közvetlenül és közvetve immár közel 7000 munkavállalónak biztosít megélhetést, 2023-ban pedig további magyar munkahelyek teremtéséhez kíván hozzájárulni fejlesztési tervei megvalósítása révén.