Megállapodást kötött a BDPST Group a Gellért Szálló megvételérőlÖtcsillagos felsőkategóriás szálláshelyként születik újjá a patinás Duna-parti hotel


@BDPST

Budapest egyik legszínvonalasabb szállodájaként, a főváros turisztikai brandjét gazdagító létesítményként nyithatja újra kapuit a hotel, amelynek korszerűsítése immár a BDPST Group részvételével folytatódhat, miután a vállalat képviselői megállapodást kötöttek a hotelt birtokló cégcsoport megvételéről, melynek a legemblematikusabb eleme a Gellért Szálló. A turisztikai ingatlanok magyarországi piacán meghatározó társaság tervei szerint az egyedi adottságokkal bíró, ikonikus ingatlant a védett épület műemléki értékeinek megóvásával, helyreállításával egy korszerű ötcsillagos hotellé alakítják. A Gellért Szállóval a felújítását követően egy újabb unikális, felső kategóriás hotellel bővül a BDPST Group budapesti szállodaportfóliója.

Teljesen megújult belsővel és új, minőségi szolgáltatásokkal fog visszatérni a magyar szálláshelypiacra Magyarország legismertebb szállodája, a Gellért Szálló. A több mint 100 éve megnyitott, de immár egy éve zárva tartó hotel védett épületét műemléki értékeinek megóvásával és egyedülálló adottságaira alapozva fejleszti egy korszerű, ötcsillagos hotellé a BDPST Zrt.. A december 9-én aláírt tulajdonrész-vásárlási megállapodás értelmében a tranzakciós folyamat zárását követően a szálloda a BDPST Group érdekeltségébe fog kerülni, ezzel a csoport egy új hotellel szélesíti portfólióját a budapesti szállodapiacon.

A Gellért Hotelben a tervek szerint 139-150 vendégszobát és lakosztályt alakítanak ki, a rekonstrukció keretében a kultikus hotel belső terei is felújításra kerülnek. A korszerűsítés mellett a tervezők célja, hogy olyan új funkciókat találjanak, amelyek hozzájárulnak az elérhető szolgáltatások körének szélesítésére és minőségének javítására. Az építészeti átalakítás az épületben található Gellért fürdő területét nem érinti. Az épületgépészeti és elektromos rendszereket a fürdő és a szálloda között már korábban szétválasztották azzal a céllal, hogy megteremtsék a két funkció egymástól független működtetésének lehetőségét.

A műemléki védettséget élvező épület teljes körű rekonstrukcióra szorul, ugyanis az utolsó nagyobb felújítást 50 évvel ezelőtt végezték el a létesítményben. Így a szálló állaga mostanára olyannyira leromlott, hogy 2021. novembere óta nem fogad vendégeket, jelenleg műszaki állapotában nem lenne biztonságosan és fenntartható módon működtethető.

A Gellért Szálló komplex fejújításának fejlesztője a BDPST Ingatlanfejlesztő Kft. lesz, mely vállalat szakértői csapatának célja, hogy a tervezőkkel közösen végzett kreatív munka eredményeként feltárja a projekthelyszínekben rejlő lehetőségeket, összhangot teremtsen a környezet és a tervezett funkciók között, ennek eredményeképpen pedig maradandó építészeti és városarculati alkotást hozzon létre.

„A Gellért Szálló története egybeforr a magyar főváros történelmével, ezért prioritásként tekintünk arra, hogy ennek a hihetetlenül értékes és érdekes épületnek úgy adjuk vissza az eredeti funkcióját, hogy ismét képes legyen értéket teremteni, látogatókat vonzani és új munkahelyeket létesíteni. A hasonló értékmentő beruházások egyaránt beleillenek a BDPST Group vállalati missziójába, valamint stratégiai üzleti terveibe. Az egyedülálló múlttal rendelkező szecessziós szállóépület megújítása, eredeti funkciójának helyreállítása, szolgáltatási színvonalának emelése fontos mérföldkő lesz a teljes felső kategóriás budapesti szálláshelykínálat fejlesztésében és tovább erősítheti Budapest turisztikai vonzerejét” – tette hozzá Tiborcz István, a BDPST Group többségi tulajdonosa.

A hotel komplex felújításával nemcsak a történelmi múltjához méltó fényét nyeri vissza a Gellért Szálló, hanem újra az egyik ékköve lehet Budapest, azon belül a budai városrész szálláshelykínálatának. A rekonstrukció révén a Budapesten elérhető prémium szállodai kínálat bővítésével szeretnénk új pezsgést hozni a fővárosi hotelpiacra” – mondta Kecskeméthy Zoltán, a BDPST Ingatlanfejlesztő Kft. ügyvezetője.

A BDPST Groupnak jelenleg több jelentős fővárosi hotelfejlesztése van folyamatban. Az Október 6. utcában hamarosan megnyitja új szállodáját Verno House néven, a Vörösmarty tér szomszédságában pedig a Mahart-, valamint a Futura-házat is átölelő patinás épülettömb teljes körű felújítása révén tervezi egy szintén egyedülálló adottságú, ötcsillagos szálloda átadását 2023-ban Hotel Dorothea néven. Mindezek mellett jövőre nyithatja meg kapuit a korábbi Fonográf Étterem és Polgári Klub helyén a BOTANIQ Budai Klub, és ugyancsak folyamatban van a volt tőzsdepalota szomszédságában található Adria-palota felújítása.

 

A Gellért Szálló története

A század eleji palotaszállók elegáns, szecessziós stílusában megépített Szent Gellért Szálló és Gyógyfürdő építése 1911-ben kezdődött el, majd 1918 szeptemberében nyitotta meg kapuit. Az épületet Hegedűs Ármin, Sebestyén Artúr és Sterk Izidor tervezte. A négyemeletes hotel összesen 176 szobából állt a nyitása idején, majd 1927-ben további 60 szobával bővült a hullámfürdő megépítését követően. A szálloda éttermeit a kezdetektől a főváros legismertebb gasztronómiai szakemberei vezették, 1927-ben pedig Gundel Károlynak ítélték oda a bérleti jogokat. A II. világháború jelentős sebeket ejtett a szálloda épületén, jelentős része kiégett. Az újjáépítés 1946-ban kezdődött meg, és több mint tíz évig tartott. Újranyitását követően az 1970-es évekig a szálloda a magyar idegenforgalom élvonalát képviselte.

Ebben az időszakban a Gellért Szálló olyan világhírű vendégeket fogadott, mint Yehudi Menuhin hegedűművész, Richard Nixon amerikai elnök, Julius Raab és Bruno Kreisky osztrák kancellárok, Pachlavi iráni sah, a nepáli király, a dalai láma, vagy Casarolli bíboros vatikáni államtitkár, de a lista szinte végtelen hosszú.

Ebben a periódusban a szálloda az idegenforgalmi szakemberek nevelésében is az élen járt, és számos olyan szállodai és éttermi szolgáltatást is bevezetett, amely úttörőnek számított Magyarországon. A Gellértben fizethetett először a vendég saját országának valutájával, itt lépett először szolgálatba az első reptéri transzfer, itt állt először minibár a vendégek szobáiban.