Látványos munkálatok: felállványozták az impozáns Adria-palotát


@BDPST

A BDPST Group komplex felújításának keretén belül születik újjá a Szabadság-téren található Adria-palota, az épület főhomlokzatának felújítása egy speciális állványzat felállításával már meg is kezdődött.

Látványos szakaszához érkezett a fővárosi Szabadság téren álló, közel 120 éves Adria-palota komplex rekonstrukciója, amely a BDPST Group beruházásában valósul meg. A munkálatok első részeként a legkritikusabb stádiumban lévő homlokzati elemek felújítása valósul meg, szigorú műemlékvédelmi előírásoknak megfelelően. Ennek érdekében hatalmas, speciális állványzat épült fel a fő homlokzat előtt, amelyet egyrészt a falazat megtámasztása, másrészt annak felújítása céljából alkalmaznak – számolt be a beruházás fontos mérföldkövéről a Magyar Építők építőipari szakmai hírportál.

A kivitelezési folyamatot a Bayer Construct Zrt. végzi és a Stabil Építő Kft. segíti az állványozási munkákban Layher megoldások alkalmazásával. A palota esetében a megoldást egy Layher Allround állványrendszer elemekből álló, 11 munkaszintes állványzat jelentette acél járólapokkal, amely teljes mértékben igazodik az épület geometriájához. Az állványzat egyfelől öt, 0,73 méter széles tagból áll, amelyek az erkélyeknél belépést biztosítanak a beugró épületrészek restaurálásához. Ez azt jelenti, hogy az erkélyeknél behozták az állványzatot az oszlopok közé, ahol az érdekes geometriai kialakítás és a szűk hely miatt az Allround állványrendszer könnyű, rugalmas és gyors alkalmazhatóságát igényelte. Emellett egy földről induló, két részegységből álló állványszerkezet is épült a homlokzathoz. Ez a szerkezet munka- és alátámasztó állványként funkcionál, egyrészt a homlokzati munkák elvégzésére szolgál, másrészt ez az állványzat tartja meg az épület timpanon részét.

Az állványszerkezetet megerősített lábakkal látták el annak érdekében, hogy elbírja a 10 tonna/négyzetméter terhelést. A teherállvány középső lábainál négy Allround oszlop csatlakoztatásával oldották meg a nagy teherbírást, a szélső lábainál pedig dupla Allround oszlop csatlakozást alkalmaztak. A szakembereknek arra is ügyelniük kellett, hogy biztosítsák a bejárást az épületbe, így a bejárati kaput kihagyva, aköré építették fel az állványzatot. Az állványon belüli közlekedést a kapu feletti részen létrás feljárók segítségével oldották meg.

Az Adria-palotánál alkalmazott állványzat paramétereit összefoglalva:

  • többfunkciós állványszerkezet (munka- és tartóállvány)
  • 23,5 méter magas és 20 méter hosszú,
  • 42 tonna állványanyagot tett ki,
  • valamint hozzávetőlegesen két hét alatt felépült.

A BDPST Group kiemelt célja, hogy projektjei során korunk elvárásainak megfelelően a különböző felújítási folyamatoknál az adott épületben alkalmazható legmodernebb környezettudatos építészeti és épületgépészeti technológiákat alkalmazzák. Mindezt úgy, hogy közben hűek maradnak az egyes épületek eredeti sajátosságaihoz, esztétikai értékeihez. A régi épületek felújításával a BDPST Group hidat emel a múlt öröksége és egy fenntartható jövő értékei között, egyúttal tiszteleg a korabeli tervezők és alkotók munkássága előtt.

Forrás: Magyar Építők

https://magyarepitok.hu/mi-epul/2021/10/layher-megoldasok-segitsegevel-ujul-meg-az-impozans-adria-palota

https://layher.hu/

Fotó: Nagy Mihály / Magyar Építők