Különleges gasztroélmény a BOTANIQ Turai Kastély falai között – november 17-én megnyitotta kapuit a Clarisse étterem


@BDPST

Egyedülálló, helyi ihletésű menüsorral és a színházi esték hangulatát idéző környezettel nyílt meg november 17-én a BOTANIQ Turai Kastélyban található Clarisse étterem. A turai tradícióikhoz visszanyúló ételekkel, díszlettel és zenével várja vendégeiket Mészáros Ádám, a Clarisse séfje.

Mészáros Ádám séf vezetésével nyílt meg november 17-én a Clarisse, a BOTANIQ Turai Kastély fine dining étterme. Az étterem egy nemzetközileg is egyedülálló koncepció meghonosításával emeli új szintre a kastély gasztronómiáját – a varázslatos ételkompozíciók, az egyedi kerámiatányérok, illetve a Zoób Kati által tervezett személyzet ruházata is a kastély és a park hagyatékából, valamint a Tura-környék tradícióiból merítettek ihletet. Nevét Schossberger Klára „Clarisse”-ről, a kastélyt építtető Schossberger Zsigmond unokájáról kapta, kinek megemlékezései és fényképhagyatéka nagyban segítették a kastély helyreállítási munkálatait.

A gasztronómiai utazás során a vendégek a kastélyhoz tartozó erdő szintjein haladnak végig: a patak, az avar, a gyep, a cserje, a lombkorona és az ég szintjeit szimbolizálják a menüsor fogásai, melyek egytől egyik a „farm to table” azaz „földtől az asztalig” alapelvet követik, így a hozzávalók túlnyomó része is helyi termelőktől származik. A fogásokat különleges, turai hamuval színezett kerámia étkészleten szervírozzák, melyet Néma Júlia keramikusművész álmodott meg a menüsorhoz.

Az egyedülálló menüsort Langó Tamás sommelier egy hazai és egy nemzetközi borkülönlegességeket felvonultató válogatással egészíti ki, ugyanakkor Szabó Gergely bartender a menühöz megalkotott, különleges kreációkat tartalmazó koktélválogatása mellett is dönthetnek a vendégek.

Nagyon izgalmas szakmai kihívás volt a Clarisse élmény minden apró részletét megkomponálni, hogy a kastély története, a park csodálatos növényvilága, a turai tradíciók és a „farm to table” azaz a „földtől az asztalig” alapelv is áthassák azt a gasztronómiai utazást, amit kínálunk a vendégeinknek. Ilyen komplex munka ritkán adatik meg egy séf életében. Bízunk benne, hogy az egyedi koncepciónak köszönhetően Tura és a Clarisse a nemzetközi gasztronómiai térképre is felkerülhet majd” – mondta Mészáros Ádám, a BOTANIQ Turai Kastély Clarisse éttermének séfje. Nem titkolt célja, hogy a Clarisse elindításával újabb Michelin-csillag meghódítására készül, hiszen korábban az ő vezetése alatt szerezte meg az Onyx étterem Magyarországon elsőként a második Michelin-csillagát. Mészáros Ádám távlati tervei között szerepel a fenntartható konyhákat honoráló „zöld Michelin” minősítés megszerzése is.

A BOTANIQ Turai Kastély fine dining étterme, a Clarisse előre meghatározott napokon, előzetes foglalás alapján várja vendégeit november 17-től, egy hétköznapi és egy hétvégi fix menüsorral, illetve hozzá választható bor- és koktélválogatással.