2022-ben tovább diverzifikálta tevékenységét a BDPST Group -Szektorokon átívelő holdingot épít a magyar tőkebefektető társaság 


@BDPST

Az ingatlanfejlesztői és turisztikai szektorban történő építkezés folytatása mellett a pénzügyi szolgáltatások, a logisztika, valamint a fenntartható energiatermelés területére is sikerrel lépett be 2022-ben a BDPST Group. A társaság célja, hogy olyan, dinamikusan növekvő tőkebefektető holdinggá váljon, amelynek meghatározó szerep jut mindazon magyarországi iparágakban és szolgáltatói szektorokban, amelyek hozzájárulnak a magyar gazdaság megújulásához és erősödő értékteremtéséhez, valamint a magyarországi munkahelyek számának gyarapításához.

Fontos mérföldköveken jutott túl 2022-ben a BDPST Group, amely az elmúlt egy év során több jelentős fővárosi és vidéki szállodai projektet adott át hosszas felújítási és modernizációs folyamatokat követően. Átalakuláson ment keresztül a BOTANIQ Turai Kastély, az Andrássy Kúria & Spa, majd az év végén a BDPST Group értékmentő munkájának köszönhetően nyílt meg Budapest legújabb ötcsillagos szállodája, a Verno House. A cégcsoport fővárosi ingatlanfejlesztései is folyamatban vannak, köztük az Adria-palota, a Hotel Dorothea épületegyüttes, illetve a BOTANIQ Budai Klub munkálatai is folytatódtak. A projektek sora hamarosan a több mint egy zárva tartó, műemléki védettségű Gellért Szálló felújításával folytatódhat, amelynek megvételét december elején jelentette be a BDPST Group, tovább erősítve meghatározó pozícióját a turisztikai ingatlanok magyarországi piacán.

A felső kategóriás magyarországi szálláshelykínálat szélesítését célzó ingatlanpiaci fejlesztések mellett a BDPST Group olyan további befektetési alternatívákat keresett, amelyek révén tőkebefektetői portfólióját szélesíteni és diverzifikálni tudta. A cégcsoport 2021 végén a leggyorsabban növekvő és leghatékonyabb hazai hitelintézetként számon tartott Gránit Bankban való részesedésszerzéssel lépett be a pénzügyi piacra, és vált hosszú távra elkötelezett pénzügyi befektetőként a digitális üzleti modellt megvalósító bank meghatározó tulajdonosává.

2022-ben a BDPST Group további lépéseket is tett a pénzügyi befektetési portfóliója szélesítése irányában. Így az első negyedévben üzletrész-adásvételi szerződést írt alá a Diófa Alapkezelőt tulajdonló Tarragona Holding Zrt. megvásárlásáról, majd a Gránit Bank legnagyobb részvényeseként közvetett befolyást szerzett az Equilor Befektetési Zrt.-ben, ami további üzleti szinergiák kiaknázását is lehetővé teszi a jövőben a holding számára.

A pénzügyi szektorban történő építkezéssel párhuzamosan 2022-ben a BDPST Group hosszú távon elkötelezett tőkebefektetőként belépett a logisztikai szektorba is. A cégcsoport – több lépésben – 28,87 %-os részesedést szerzett az Európa egyik vezető nemzetközi komplett kamionrakomány- (FTL-) szállítmányozójaként ismert Waberer’s International Nyrt.-ben.

Az utolsó negyedévben a BDPST Group érdekeltségébe tartozó Diófa Alapkezelő Zrt. tulajdonrészt vásárolt az Alteo Nyrt. vezető hazai alternatívenergetikai társaságban. Ezzel a lépéssel és 2022-es akvizíciós célpontjaival a cégcsoport a megújulóenergia-termelés területére is belépett, összhangban azzal a törekvésével, hogy tevőleg segítse megvalósítani az üzleti és környezeti fenntarthatóság elvének mindennapi gyakorlatba történő átültetését.

„A tavalyi évben fontos lépéseket tettünk a stratégiai céljaink irányában annak érdekében, hogy a BDPST Group egy szektorokon átívelően kimagasló piaci teljesítményű tőkebefektető holdinggá váljék. A jelen és a jövő kihívásaihoz alkalmazkodva folyamatosan fejlődő portfóliónkat kiegészítettük, és a befektetésekkel sikeresen diverzifikáltuk cégcsoportunk tevékenységét. Az eddigi eredményeinkre támaszkodva továbbra is aktívan keressük a befektetési lehetőségeket. Legfőbb célunk pedig az, hogy olyan akvizíciós célpontokat keressünk, amelyek a piacon bizonyított, eredményes üzleti modellel rendelkeznek, de egyben a következő évtized kihívásaira is készen állnak” – emelte ki Tiborcz István, a BDPST Group tulajdonosa.

A cégcsoport célja a további diverzifikációval, hogy mindazon magyarországi iparágakban és szolgáltatói szektorokban meghatározó szereplővé váljon, amelyek hozzájárulnak a magyar gazdaság megújulásához és erősödő értékteremtéséhez. A BDPST Group eredményeit az is mutatja, hogy a társaság közvetlenül és közvetve immár több mint 7000 munkavállalónak biztosít megélhetést, 2023-ban pedig további munkahelyek teremtéséhez kíván hozzájárulni fejlesztési tervei megvalósítása révén.